ÚJ WEBLAPUNK eléréséhez KATTINTS IDE! www.avasiborút.hu2011. 03. 15. Március 15.
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ÚJ HONLAP www.avasiborút.hu

Névnap

Ma 2017. október 20., péntek, Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.

Facebook- Lájkolj!

Hirdetések

KATTINTS IDE !

Miskolc Város Bora 2013.


MARGIT  PINCE

Nagyavas Alsó sor 735.

Nyitvatartás ide kattintva

Időjárás

Forrás: Időkép.hu

Felhőkép Hőtérkép

AVASI BORÚT EGYESÜLET
2011. 03. 15. Március 15.  E-mail

National song of Hungary in English -for external visitors

Megemlékeztünk

1848. MÁRCIUS  15.-éről!Nemzeti dal ( 2011. március 15. Nemzeti Múzeum)

Az ünnepi megemlékezés délután fél 3 órakor

az Avasi temetőben két 1848-as örökbefogadott síremléknél volt.

>>> A  meghívó  itt olvasható <<<

>> a Miskolci TV híre itt nézhető meg <<


>> ujságcikk itt olvasható <<

>>Fotó sorozat itt látható<<

Ezt követően a Miskolczi Pincék Asztaltársasága és az Avasi Borút  Egyesület egybevont közgyűlésével folytatódott a program a BORTANYÁN.


Kossuth Lajos azt üzenete...   indultunk koszorúzni:

Csoportkép a koszorúzás után:


Deák Imre Elnök úr ünnepi megemlékezése:

Új tagok avatása a Nagyavasi Pincesorról:A többi fotó a virtuális séta menüpontban lesz látható.

Az örökbefogadott síremlékekről itt olvashatsz:

Az avasi református temetőben a Miskolczi Pincék Asztaltársasága és az Avasi Borút Egyesület két 48'-as síremléket választott ki „örökbe fogadásra” valamint a március 15.-i megemlékezés helyszínéül.


Kun Miklós (1812-1875)


1848-as nemzetőr hadnagy, főbíró

Miskolcon született, az evangélikus főgimnáziumban végzett, majd Eperjesen tanult jogot. A reformnemzedék képviselőjeként 1841-1844 között a város első számú vezetője volt. Az okszerű gazdálkodás és a növénynemesítés híveként éppúgy ismerték, mint a kultúrát és a miskolci színházat támogató emberként. A szabadságharc alatt a nemzetőrség hadnagyaként harcolt, majd a bukás után visszavonult és borászattal foglalkozott. A város történetéről 1842-ben monográfiát jelentetett meg.


Nevéhez fűződik, hogy Magyarország első egészalakos Kossuth szobra Miskolcon áll. Megyeszékhelyünk a szabadságharc félévszázados évfordulóján, 1898-ban ezzel a köztéri alkotással tisztelgett a nagy államférfi emléke előtt.


Érdekesség, hogy a monoki születésû Kossuth Lajos egyetlen alkalommal járt Miskolcon. Egészen pontosan 28 éves korában, 1840-ben. A Három Rózsa fogadóban szállt meg testvérével és két kísérőjével. Bár a gyorskocsi-járat - amin utazott - városi megállója közvetlen a szálloda mellett volt, az akkor már országszerte ismert Kossuthnak nem sikerült ,,észrevétlenül" éjszakáznia Miskolcon.

Hírül véve érkezését, a város polgárai közül sokan gyűltek össze tiszteletére a szállónál, és ,,fáklyás-zenével" köszöntötték a vendéget, akit Kun Miklós, a későbbi városi főbíró beszéddel is köszöntött. A köszöntõ beszédre Kossuth is beszéddel válaszolt, és ebben a nemzet ,,egybeforrásáról" szónokolt.


Az 1898. március 15-ei ünnepségen, amit a Korona szállóban tartottak a miskolciak, felvetődött, hogy a miskolci dalárdaegylet hangversenyének bevételéből, illetve a város támogatásával szobrot állítson a város Kossuthnak. A ,,közakaratnak hódolva" Miskolc képviselő-testülete 1898. április 12-ei ülésén úgy döntött, hogy ,,Kossuth Lajos emléke Miskolcz városában, közadakozás útján begyűlt összegből emelendő ércszobor által megörökítessék."

A szobor 1898. május 30-ai leleplezése országos esemény volt. Megjelent azon a nagy államférfi húga, Ruttkayné Kossuth Lujza és fia, Kossuth Ferenc. Az emlékezők között ott volt Szemere Bertalan fia, Attila, Herman Ottó, Lévay József, és számos országgyűlési képviselő, vezető lapszerkesztő.
Poóts András (?-1848)


( A sírkövön Pócs András felirattal)

1848-as honvéd

A most használatos temetőkönyv bejegyzése szerint a III/A parcella 8. sorának 12. sírhelyén van Poóts András nyughelye. A régebbi temetőkönyvekből folyamatosan átvették a megjegyzést, mely szerint Poóts András Miskolcról indult veres sipkás honvéd volt. Halálának okáról nem szólnak tudósítások, de összefügg(het) a harci eseményekkel.


(Kutatómunka a tagoknak:  akinek van további információja Pócs Andrásról, küldje meg!   Ide rakjuk! )

 
Slideshow by phatfusion
Design by Next Level Design Lizenztyp CC

Webpage support by BRS