ÚJ WEBLAPUNK eléréséhez KATTINTS IDE! www.avasiborút.hu2012. 11. 11. Márton napi borszentelés
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ÚJ HONLAP www.avasiborút.hu

Névnap

Ma 2017. október 17., kedd, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Facebook- Lájkolj!

Hirdetések

KATTINTS IDE !

Miskolc Város Bora 2013.


MARGIT  PINCE

Nagyavas Alsó sor 735.

Nyitvatartás ide kattintva

Időjárás

Forrás: Időkép.hu

Felhőkép Hőtérkép

AVASI BORÚT EGYESÜLET
2012. 11. 11. Márton napi borszentelés

Mivel a borszentelésre az avasi pincékből, Görömbölyről, sőt sok hegyaljai borásztól is érkezett bor, és a lillafüredi István Nádor Borlovagrend tagjai között Nagyavasi pincetulajdonos is van, ezért a cikket saját fotókkal is kiegészítve, itt olvashatod:

* * *

A MINAP cikke:      http://minap.hu/news.php?extend.60537.

Honlapunkra is elmentettük a cikket:

Márton-napi borszentelés a Minoritában


„Mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett" – tartotta borvidékeken a régi mondás, ezért Szent Márton napján töltöttek először az új borból. A gazdák sokszor ezen a napon bort vittek magukkal a templomba szentelésre. Ezt a hagyományt folytatva tartottak borszentelést a Minorita templomban vasárnap.

A jeles napon a lillafüredi István Nádor Borlovagrend díszes kék köpenybe öltözött tagjai hozták el boraikat a vasárnap délelőtti misére a Minorita templomba, ahol ünnepélyes keretek közt megáldották a nemes nedűket.

Márton-nap nem csak az újbor ünnepe, hanem a libalakoma alkalma is. A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka.


Még időjóslás is kapcsolódott a naphoz. A hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a csont fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Azonban, ha a mellcsont piros, csak fekete karácsonyos, locs-pocsos időre lehet számítani.

minap.hu

 

* * *

A borszentelést követően a borlovagrend tagjai és további vendégei a Nagyavas Felső soron Mészáros András és Zoltán vendégszeretetét élvezve Márton napi lúdcombra voltak hivatalosak - természetesen a borospince mélyén megterített asztalhoz.

Várjuk a fotókat!!!  ide kerülnek majd!


 
Slideshow by phatfusion
Design by Next Level Design Lizenztyp CC

Webpage support by BRS