ÚJ WEBLAPUNK eléréséhez KATTINTS IDE! www.avasiborút.hu2014. 05. 10. Borangolás - a MINAP cikke (1)
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ÚJ HONLAP www.avasiborút.hu

Névnap

Ma 2017. június 28., szerda, Levente és Irén napja van. Holnap Péter és Pál napja lesz.

Facebook- Lájkolj!

Hirdetések

KATTINTS IDE !

Miskolc Város Bora 2013.


MARGIT  PINCE

Nagyavas Alsó sor 735.

Nyitvatartás ide kattintva

Időjárás

Forrás: Időkép.hu

Felhőkép Hőtérkép

AVASI BORÚT EGYESÜLET
2014. 05. 10. Borangolás - a MINAP cikke (1)
 

borangolas120512_ja2.jpg

Minden eddiginél gazdagabb program- és borkínálattal várja a borbarátokat az idei Avasi Borangolás, melyet május 10-én, szombaton rendeznek meg az avasi pincesoron. Az országszerte is egyre ismertebb, s a „boros napok” között is unikumnak számító miskolci rendezvényen több mint 20 nyitott pincébe, közel 30 borásszal várják az érdeklődőket, zenészekkel és 8 magyar borvidék ízletes nedűivel. A kísérőprogramokkal együtt igazán tartalmas szombatnak néznek elébe a borbarátok!

A programot szerdai sajtótájékoztatójukon harangozták be a szervezők. Némedi Varga Zoltán, az Avasi Cellárium vezetője rövid felvezetőjében kiemelte, a rendezvény célja a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak – ha egy napra is – újraélesztése. Hozzátette, a borokról a helyi gazdákon kívül Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott borászatok gondoskodnak. A finom ételeket helyi vendéglátóhelyek biztosítják, a jó hangulatot pedig miskolci zenekarok pinceprodukciói fokozzák.

borangolas_sajtotaj_140507ml_01.jpg

Gyurcsik András, a rendező Miskolczi Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület alelnöke kiemelte, országszerte is egyre többen ismerik a különleges miskolci rendezvényt – és nem csak az érdeklődők száma mutatja a Borangolás egyre növekvő népszerűségét, hiszen egyre több pincetulajdonos is ki szeretné nyitni pincéjét a nagyközönség előtt.
Nos, a számok magukért beszélnek: idén már több mint 20 pince várja a borbarátokat, s közel 30 – köztük a tokaji, az egri és a bükki borvidék – borásza kínálja majd legfinomabb nedűjét. S hogy a hangulat a tetőfokára hágjon, arról 11 hangulatfokozó zenész és zenekar gondoskodik majd.

Minden zenei műfaj, amitől jókedvre derül az ember

A borangolók derűs hangulatáról idén is zenészek, zenekarok is gondoskodnak. A vidám borozás melletti zenei aláfestésről Palla Melinda, a szervezésben részt vállaló Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. kulturális szervezője szólt a szerdai sajtótájékoztatón. Mint mondta, 3 zenei műfaj képviselteti majd magát a szombati rendezvényen: a népzene – olyan előadókkal, mint például a Számadó zenekar, vagy Barsi Csaba és az Agyagbanda –, a jazz és a világzene – mások mellett Czakó Péterrel, Petrány Mihállyal –, valamint a klasszikus cigányzene.


borangolas120512_ja.jpg

A szervezőknek a zenei paletta színesítésében is sikerült újat húzniuk az idei Borangolásra. A Nagy-Avas Alsó során felállítanak egy Jazz-szigetet, ahol mások mellett Michael Vigula gitárművész is fellép majd május 10-én.

Egy kóstolót az Avas palacsintájából?

Egy premier is köthető a III. Avasi Borangoláshoz: a PalacsintaHáz és Borklubban ugyanis megálmodták az Avas palacsintáját. Oszlánczi Réka tulajdonos, étteremvezető előzetesen azért elárult néhány ismertetőt a különlegességről a sajtó munkatársai számára, akik meg is kóstolhatták a finomságot. Mint mondta, a palacsinta panko-morzsában sült, ropogós, fűszeres csirkemájat tartalmaz, baconnal és füstölt sajttal. Mindezt palacsintaoszlopokban tálalják, majonézes kukoricasaláta talapzaton.


borangolas_sajtotaj_140507ml_04.jpg

– Ritka az olyan település, ahol a belvárosban emelkedik egy hegy, borospincékkel. Ezt a jellegzetességet kívántuk kiemelni a palacsinta megalkotásánál. Benne van ugyanakkor a pincesor vadregényessége, a miskolciak dacossága és sokszínűsége is. Ugyanakkor elegáns és tekintélyt sugárzó az Avas palacsintája – jellemezte nagy szeretettel és nem kis büszkeséggel a különlegességet megálmodó étteremvezető. Oszlánczi Réka elmondta, a különleges palacsintát a palacsintaházban leplezik majd le szombat délután 14:00 órától, ahol meg is lehet majd ízlelni a finomságot.

Jótékonykodhatunk is

Első alkalommal rendeznek jótékonysági borestet a Borangolás kísérő rendezvényeként. Mint az ötletadó Jacsó Pál és Hangó István, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkésze elmondta, a borestet a Miskolc–Avasi Református Egyházközség Papszer utcai gyülekezeti termében rendezi meg a Miskolczi Pincék Asztaltársasága május 9-én, pénteken 18:00 órától. Elárulták azt is, hogy szeretnék, ha a jótékonysági borestnek lenne folytatása: terveik szerint évente legalább kétszer megrendeznék, egyszer egy külhoni, egyszer pedig egy helyi, megyei intézmény támogatására gyűjtenének.
A Borangolás napján aztán internetes licitet indítanak majd, mely egészen június közepéig tart. A gyűjtésekkel a Böjte atya által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványt kívánják támogatni, így összekapcsolva a külhoni magyarságot és Miskolc történelmi borkultúráját – ismertették a szervezők.


borangolas_sajtotaj_140507ml_06.jpg

Az Avas kapuja címmel kiállítás is nyílik a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében, ahol az Avas hagyományait mutatják be az érdeklődőknek. A kiállítás a „Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” című projekt keretében nyílik meg. A III. Avasi Borangolás a Lecsengető mulatsággal zárul. Este 20-22:00 óra között – az Észak-keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület szervezésében – az Esztenás együttes koncertje és táncháza szórakoztatja majd az érdeklődőket a Palóczy emlékműnél.

A Miskolczi Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület, az Avasi Borút Egyesület és a Miskolc Kulturális Központ Nonprofit Kft. által rendezett III. Avasi Borangolásról bővebb információt a www.borangolas.hu és a www.facebook.com/avasiborangolas oldalon olvashatnak.


K. I.
Fotó: M. L., minap-archív
 
Slideshow by phatfusion
Design by Next Level Design Lizenztyp CC

Webpage support by BRS