ÚJ WEBLAPUNK eléréséhez KATTINTS IDE! www.avasiborút.huA MI PINCÉNK: A BOKÁLYOS pince
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ÚJ HONLAP www.avasiborút.hu

Névnap

Ma 2017. október 20., péntek, Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.

Facebook- Lájkolj!

Hirdetések

KATTINTS IDE !

Miskolc Város Bora 2013.


MARGIT  PINCE

Nagyavas Alsó sor 735.

Nyitvatartás ide kattintva

Időjárás

Forrás: Időkép.hu

Felhőkép Hőtérkép

AVASI BORÚT EGYESÜLET
A MI PINCÉNK: A BOKÁLYOS pince

2) A MI PINCÉNK:    BOKÁLYOS  PINCE

   Nagy-Avas, Középső sor 601


A pincét 2008. tavaszán vásároltuk, hosszas keresgélés után, szerencsés véletlenek sorozatával akadtunk rá.

Ott kezdődött, hogy egy másik pincét néztünk volna meg, de elvétettük a találkozó helyét. Miután az eredménytelen pincevizit után lefelé ballagtunk, elvétettük az útelágazást, és rossz irányba indultunk. Aztán találkoztunk egy emberrel, aki éppen pacalt mosott a kútnál – áldott legyen a felesége, aki utálja a pacal szagát és száműzte emberét a pincéhez ! -, és aki tudott egy eladó pincét.

Amikor megláttuk, nem is érdekelt minket mi van belül: rögtön tudtuk, hogy vagy ez, vagy semmi ! Szerencsére a szomszédasszonynak eszébe jutott a gazda neve, mit gondolnak hogy hívták ? Hát FORTUNA Jánosnak !

Másnap délelőtt megnézhettük az ingatlant, ami belül is csodás kincseket rejtett magában, kazamata-szerű pincéje, és szép nagy kertje van. Megalkudtunk, és a következő héten megkötöttük a szerződést.

Miután a gazda halála után húsz hosszú évig senki nem művelte, gondozta, bizony volt mit rendbe tenni rajta ( még most is van).


Kedves Olvasók !

Aki nem kóstolt még bele az amatőr borászkodás és pinceművelés izgalmaiba és romantikájába, annak talán kissé túlfűtöttnek tűnhetnek ezek a gondolatok,

de higgyék el nekünk :

kevés ahhoz fogható érzés van, mint amikor újra életre keltünk valamit, ami már szinte történelem,  amikor felfedezünk valamit, ami itt van a szomszédunkban, de nem is tudtunk róla, amikor megérkezik az első szőlőszállítmány, és este a mustot fokoljuk izgatottan, majd később a magunk amatőr módján készített italát végre megkóstolhatjuk, és BOR –nak nevezhetjük.

Arról nem is beszélve, amikor odakinn hó és csikorgó hideg van, benn pedig pirítós vagy krumpli lángos sül a sparhert tetején, lenn a pincében pedig kellemes, +8-10 fokban kóstoljuk végig az év borkínálatát ……

Félreértés ne essék, áldozatot is kíván a pince. Időben, pénzben, munkában, energiában, de feltétlenül megéri.

Minden borunkat vásárolt szőlőből, mi magunk, saját kezűleg, manufakturális módon készítjük, a bogyózástól a daráláson és a fejtésen át, egészen az utolsó kezelésekig.

Évente 2 - 3 féle vörösbor és általában egy fehér készül a Bokályos pincében ( a bokály egy füles cserépkorsó neve, a kisebbikből itták, a nagyobbikból töltötték a bort eleink).

Tároló kapacitásunk kicsi, ezért bort csak kisebb, saját szükségleteinknek megfelelő mennyiségben készítünk. A fogyasztásunkra azonban nem igaz a szűkös kapacitás, így a következő szüret idejére el is fogy a borocskánk. Egyébként is muszáj meginni, mert akkor nem tudnánk mibe tenni az újat.


Kedves Miskolci Polgár !

Azt tartja a mondás, hogy nem is miskolci az, akinek nincs pincéje az Avason.

Mi bízunk abban, hogy egyre több miskolci lakos erősíti meg „ miskolciságát” pincevásárlással.

Reméljük, hogy bemutatkozásunkkal minél több miskolci polgárnak csinálunk kedvet a pinceműveléshez és borászkodáshoz, a hagyományok és a borkultúra megőrzéséhez, az Avas régi fényének, ismertségének, különlegességének helyreállításához.

Hiszen gondoljanak bele : nem minden város mondhatja el magáról, hogy

„ Hű öregem, nem semmi ! Ennek a városnak egy borpincékkel teli hegy van a közepén !” ( idézet egy nyíregyházi látogatótól )


Bejczi és Vajda család


 
Slideshow by phatfusion
Design by Next Level Design Lizenztyp CC

Webpage support by BRS